E-poikien kausi päätökseen – valmentajien mietteitä

E-poikien kausi tuli salibandyliiton pelien osalta päätökseen lauantaina Tampereen Kauppi Sports Centerissä. Viimeisessä turnauksessa pojat kohtasivat Tampereen Ilveksen sekä Riihimäen RSS Panthersin. Ensimmäisessä ottelussa PaPo joutui tiukan taistelun jälkeen taipumaan Ilvekselle 5-2 ja jälkimmäisestä ottelusta tuloksena oli hieno 6-5 -voitto Panthersista. Voitolla PaPo jätti Panthersin taulukossa taakseen sarjajumboksi ja sijoittui itse kahdeksan joukkueen sarjassa seitsemänneksi. Vaikka voittoja ei tilille kauden aikana paljoa kertynytkään, oli joukkueen kausi oli positiivisen nousujohteinen.

Haastattelussa meillä on tänään joukkueen valmentajat Petri Venninen ja Jari Järventausta. Selvyyden vuoksi haastattelussa Petrin vastaukset kysymyksiin ovat kursivoituina, Jarin vastaukset lihavoituna ja haastattelijan kysymykset normaalilla fontilla.

Kausi on nyt ohi. Mikä on valmentajien fiilis kaudesta?

”Kaksijakoinen. Voitollisia pelejä neljä ja ne oli ihan positiivia ja ne oli taistelua. Jonkin verran kehitystä on tullut…” ”Kehitystä on tapahtunut, mutta toisaalta kaikilla pelaajilla joilla ei aina ihan ole asenne kohdallaan harjoituksissa, niin näillä pelaajilla ei kehitystä ole tapahtunut yhtä paljoa. Kokonaisuudessaan on kyllä mennyt paremmin kuin viime kaudella.” ”Kyllä!”

Mikä oli tälle kaudelle tavoitteena? Päästiinkö siihen?

”No mun mielestä tavoitteena oli, että pelaajat kehittyy kautta linjan ja että ruvetaan voittamaan pelejä ja pystytään voittamaan ilman apuja D-junioreista ja kyllä siihen on päästy. Ollaan pelattu hyviä pelejä, tappiopelejäkin, mutta ennen kaikkea saatiin nyt neljä voittoa, että on menty eteenpäin.” ”Kyllä!”

Mikä oli kuluvan kauden mieleenpainuvin hetki?

”Varmaan meidän aikasempi peli Ilvestä vastaan, mikä me voitettiin 2-1 maalein. Eli päästettiin vain yksi koko pelissä, kaverit puolusti koko joukkueella, teki töitä koko joukkueella. Se oli niin kuin oikeata joukkuepelaamista.” ”Kyllä, näin on. Joo-o.”

Mikä yksittäinen asia kehittyi eniten kauden aikana?

”No, vaihdot ainakin kehittyi, eli ei saatu vääristä vaihdoista jäähyjä ja ennen kaikkea pakkien vaihtopyöritys on Jarin pyörittämänä sujunut tosi hienosti tällä kaudella.” ”Ainakin selvästi parantunut, mutta vielä on parannettavaa. Parempaan on kuitenkin menty selvästi”

Mikä on tärkein yksittäinen kehittämiskohta tulevaa kautta ajatellen?

”Liike ja peruskuntoasiat on isoimmat kehityspaikat eli jalalla jäädään jatkuvasti jälkeen vastustajasta. Syöttäminen on toinen, eli tämmöinen yhteispelaaminen… Siellä on liikaa yksilöitä, jotka yrittää omasta päästä väkisin viedä pallon ylös ja tehdä maalin, vaikka olisi koko muu joukkue vapaana tekemässä maalia. Eli, se syöttöpeli, siihen täytyy saada kehitystä aika paljon.” ”Silloin rupeaa voittoja enemmän vielä, kuin nuo neljä. Näin se on.”

Mitä kaudesta jäi kouraan?

”Varmaan, ennen kaikkea se, että meidän joukkueen terävin kärki pelasi nousujohteisesti ja paransi peliään elikkä siellä selvästi on asennetta ja halua tehdä töitä, mutta erot ehkä on vähän isot sen terävän kärjen ja osan porukasta välillä.” ”Joo ja siinä osa jää niin, että ne eivät saa riittävästi… kaksi kolme kaveria ei riitä siihen koko ketjuun, että kyllä siinä pitää olla se viisi kaveria ketjussa. Silloin kun se toimii, niin… Se on niin kapea se terävin kärki.” ”Eli yhteispeliä tarvittaisiin vähän lisää” ”Kyllä!”

Miten tästä kevät jatkuu eteenpäin?

”Pidetään vanhempainpalaveri keskiviikon reenien yhteydessä, missä käydään läpi ensinnäkin se, että treenit jatkuu normaalisti, vaikka nyt olikin viimeinen turnaus. Viime kaudella suurin osa porukasta häipyi treeneistä tässä vaiheessa. Eli se on yksi asia ja sitten käydään läpi, että mitä tämä laji oikeasti vaatii noilta nuorilta urheilijoilta ja mitä niiden pitäisi tehdä kesän aikana, että olisi valmiina ensi kauteen.” ”Näin on. Joo.”

Onko mielessä mitään muuta lisättävää?

”Maalivahtimme Veetu oppi uusi asioita, muun muassa pitkän avauksen terävällä heitolla, että se oli minun mielestäni sellainen, että pitää mainita. Hän toteuttaa juuri niitä asioita, joita hänelle sanotaan.” ”Ja muutenkin Veetu on tämän sarjan yksi parhaita maalivahteja. Sen on huomanneet muutkin valmentajat ja ihailevat hänen työskentelyä. Se on meillä sellainen iso henkilö ja mahdollistaa meidän menestymisen.”

Olette tällä kaudella ensimmäistä kertaa yhdessä valmennustiiminä. Miten yhteistyö toimi? Mitkä ovat kaverin vahvuudet ja miten hän täydentää valmennustiimiä?

”Yhteistyö ensinnäkin on toiminut todella hyvin. Meillä on aika samanlainen ajatusmaailma Jarin kanssa valmentamisesta ja meillä on olemassa ne tavoitteet kehittää tuota porukkaa. Tehdään yhteistuumin töitä, keskustellaan asioista, keskustellaan harjoitteista, suunnitellaan asioita yhdessä ja tehdään yhdessä niitä asioita. Kyllä minun mielestäni tämä on toiminut tosi hienosti. ”Mä sanoisin, että Petrin kanssa juuri jos on erimielisyyttä, niin siitä keskustellaan ja tullaan kyllä tosi hyvin yhteisymmärrykseen. Jos minulla on jotain asiaa joita en tiedä, koska valmennan ensimmäistä kautta salibandyporukkaa, niin olen Petriltä kysynyt mitä tehdään ja ollaan pystytty porukkaa jakamaan kahteen osaan ja monta kertaa olen vielä kysynyt, että voinko tehdä tämmöistä. Yhteistuumin, minun mielestäni yhteistyö on ollut hyvää. Ei ole kyllä moitteen sijaa.” ”Ja Jarillahan on, kun vahvuuksista puhutaan, koulutusta sellaisista aihealueista, mitkä ovat myös tärkeitä tässä lajissa. Jari on vetänyt noita venyttelyitä ja koordinaatioharjoitteita ja tämmöisiä, niin se tuo vähän laajuutta tähän meidän valmentamiseen. Olkoonkin, että niitä ei noissa meidän kahdessa viikon harjoituksessa pysty kauheasti vetämään. Joka tapauksessa se antaa mahdollisuuden tehdä tämmöisiä asioita ja saadaan niitä siihen mukaan. Ja ennen kaikkea se täydentää valmennustiimissä, että on kaksi kättä, kaksi silmää ja yksi suu lisää tekemässä asioita. Ja kuten sanoin, että meillä on samanlainen ajatusmaailma, niin meitä on siellä kaksi tekemässä samojen asioiden eteen asioita.”

Kiitos Petri ja Jari!

”Kiitos!” ”Kiitos!”