E-tyttöjen sarja paketissa – mitä miettii valmennus?

E-tytöt päätti kautensa sunnuntaina 31. päivä maaliskuuta Iittalassa. Kausi oli tytöille ensimmäinen sarjassa ja suurella pelaajaringillä harjoitteleva joukkue pelasi sarjaa kahdella peliryhmällä, joiden kokoonpanoa vaihdeltiin turnausten välillä. SBT PaPo Musta sijoittui lopulta kahdeksan joukkueen sarjassa neljänneksi ja SBT PaPo Punainen viimeiseksi. Sarjasijoituksia tärkeämpää oli, että kaikki pelaajat pääsivät pelaamaan paljon ja kaikille pelaajille kertyi kauden aikana voittoja tilille. Lisäksi kausi sujua alun pienten arasteluiden jälkeen erittäin nousujohteisesti ja PaPo oli ainoa joukkue, joka kykeni kukistamaan sarjan voittaneen Hämeenlinnan Steelersin.

Seuraavaksi meillä kertovat kaudesta joukkueen valmentajat Heidi Karlsson ja Riina Haapamäki. Selvyyden vuoksi haastattelussa Heidin vastaukset kysymyksiin ovat kursivoituina, Riinan vastaukset lihavoituna ja haastattelijan kysymykset normaalilla fontilla.

Millainen tunnelmia kaudesta on valmentajilla tässä vaiheessa?

”Hyvä kausi oli. Ollaan positiivisesti yllättyneitä, että kaikki ovat kehittyneet niin paljon ja nopeasti” ”Tuli niin yllätyksenä, että lähdettiinkin kahdella ryhmällä, mikä oli haasteellista, mutta myöskin erittäin opettavaista. Vaikka viimeiset pelit olikin aika kovia, niin hyvin pärjättiin nekin ja nyt on ihan kiva fiilis.” ”Lyhyesti, kausi oli erittäin onnistunut. Uusi joukkue ja kaikilla uusi tilanne, niin ei voi muuta sanoa.” ”Ja uudet pelikaverit ja vielä peliryhmiä sekoitettiin koko ajan, niin kaikki pääsi oppimaan tosi paljon.”

Joukkueen rinki oli suuri ja aivan kauden kynnyksellä päädyttiin ilmoittamaan E-tytöistä kaksi joukkuetta sarjaan. Miten ratkaisu toimi valmennuksen mielestä ja oliko ratkaisu oikea?

”Tähän kysymykseen tulikin jo hiukan vastausta äsken, mutta molempien mielestä varmastikin oikea. Kaikki tytöt saivat peliaikaa ja pääsivät pelaamaan yhdessä.” ”Niin, olihan se raskasta kun on kaksi joukkuetta ja pelipäivät on tosi pitkiä, mutta olisi se varmasti ollut vielä raskaampaa, sitten odotuttaa tyttöjä katsomossa, jos kaikki ei mahdu pelaamaan ja peliajat olisivat jääneet aika pieniksi. Hyvä ratkaisu, mutta raskas.” ”Kyllä ja aiheutti välillä vaikeuksia esimerkiksi peliryhmien tekemiseen, mutta lopputulos hyvä.”

Mikä oli tavoitteena tälle kaudelle?

”Tavoite tälle kaudelle tietysti oli oppia ja kehittyä, mikä on tapahtunut erittäin kovaa vauhtia, mutta myöskin mukavia saavutettuja tavoitteita oli, että joka ikinen tyttö pääsi voittamaan useamman kuin yhden pelin ja joka ikinen tyttö myös pääsi tekemään maaleja, lukuun ottamatta maalivahteja tietenkin. Kaikki pääsi onnistumaan, se oli yksi tavoite.” ”Sitten tavoitteen oli myös tietenkin muodostaa se joukkue, joka on mielestäni onnistunut hyvin. Ollaan saatu sitä yhteishenkeä ja ollaan saatu oikea joukkue tehtyä.” ”Kyllä.”

Mikä oli kuluvan kauden mieleenpainuvin hetki?

”Tähän minun vastaukseni on, että voitto Steelersistä!” ”Ehkä ne on olleet ne ensimmäiset hetket mitä on tullut. On tullut ensimmäisiä maaleja, tuli ensimmäinen tasapeli jota kuta vastaan ja…” ”Sitten ensimmäiset voitot…” ”Niin, ne on ne ensimmäiset asiat joita on tullut, koska sen on nähnyt lapsistakin, että kuinka iloisia ja huojentuneita he ovat, kun he huomaavat pärjäävänsä niin kuin kaikki muutkin.”

Mikä yksittäinen asia kehittyi kauden aikana?

”Ehkä se yhdessä pelaaminen ja pelipaikkojen hahmottaminen.” ”Pelinlukutaito näillä aloittelevilla pelaajilla.”

Mikä on tärkein yksittäinen kehittämisen paikka lähitulevaisuudessa?

”Ehkä kun on niin iso joukkue ja ikähaitari on niin suuri, niin ne taitotasojen erot on tosi isoja. Niiden tasaaminen ja ettei tulisi sellaista, että aina muutama pelaaja ratkaisee niitä pelejä. Se on kyllä tasoittunut kyllä huomattavasti kauden aikana.”

Mitä kaudesta jäi kouraan?

”No ainakin varmasti hyvä mieli kaikille. Paljon onnistumisia ja on ollut hienoa nähdä kuinka paljon tytöt on kehittyneet tämän kauden aikana.” ”Kyllä. Onnellinen olo. Kyllä sitä itsekin iloitsee, kun toiset kehittyy ja onnistuu ja oppii uusia juttuja.” ”Ja sitten myös haikea olo tietenkin. koska porukka nyt sitten jakautuu kahtia, mutta se kuuluu tähän.” ”Ei olla vielä vuodatettu kyyneleitä, mutta ehkä jossain vaiheessa.” ”Kyllä.”

Miten kevät tästä jatkuu eteenpäin?

”Meillä on tässä vielä tulossa Tampere Floorball Tournament ja sitten tarkoituksena pitää ehkä jotain mukavia pieniä pelituokioita vanhemmat vastaan lapset ja vähän sitten vielä treeniä tietysti ennen kuin käydään lomille.” ”Kyllä. Juuri näin.”

Onko mielessä jotain muuta lisäiltävää?

”Iso kiitos kaikille pelaajille ja totta kai kaikille vanhemmille, joita meillä on tosi hienosti ollut mukana.” ”Niin on, vanhemmat on ollut hyvin mukana ja niitä ei ole tarvinnut hirveästi erikseen tsempata osallistumaan.” ”Joo, hienosti ovat olleet mukana yleisössä myöskin. Kannustus on ollut kaudella kova! Niin kuin tänäänkin.” ”Joo, kyllä!”

Kiitos haastattelusta. Erinomaisia vastauksia!

”Kiitos!” ”Kiitos!”

Kiitokset E-tyttöjen joukkueen kaikille pelaajille, valmentajille, muille toimihenkilöille ja vanhemmille upeasti sujuneesta kaudesta! Tsemppiä vielä tämän kuun viimeisenä viikonloppuna pelattavaan Tampere Floorball Tournamentiin!